Nieuws

De laatste drie nieuws- en/of persberichten van FPC Dr. S. van Mesdag en/of het ministerie van Veiligheid & Justitie ziet u hieronder. Oudere berichten vindt u in het archief.

Wish vis project

Binnen de Mesdag heeft stagiaire geestelijke verzorging Sanne Koelewijn-Wiersma het afgelopen half jaar, dat getekend werd door corona, een mooi en hoopvol project gedraaid. Ze kwam op het idee om naar wensen te vissen. Wat wensten medewerkers in coronatijd en wat wensen patiënten die in de Mesdag behandeld worden? Ze viste bij zowel medewerkers als patiënten de wens naar meer verbondenheid op. 
Vanuit het thema van verbondenheid is de vis-vorm ontstaan. Verbind twee afzonderlijke cirkels en er ontstaat een nieuwe vorm. Samen met patiënten zijn wensvissen gemaakt die men aan elkaar kon geven. In het filmpje zie je hoe de wensvissen zijn gemaakt. 
Ook zijn grotere wensvissen gemaakt met gedichten die binnen de Mesdag geëxposeerd worden. Het Wish vis project laat zien dat geestelijke verzorging vanuit een gezamenlijk zoeken kan helpen bij het vorm en betekenis geven aan wensen en levensvragen. 

Geplaatst op 26-7-2021

Jaarcijfers 2020 TBS Nederland

Jaarcijfers 2020 TBS Nederland
TBS Nederland heeft vandaag het overzicht ‘Cijfers en Bijzonderheden 2020’ gepubliceerd. Hierin zijn een aantal relevante cijfers over dat jaar en de daarbij behorende achtergrondinformatie verzameld en op een overzichtelijke wijze weergegeven. De impact van Covid-19 is vooral terug te zien in de verlofcijfers. Uit de cijfers blijkt dat er in 2020 in totaal 46.500 verlofbewegingen waren van tbs’ers. In 2019 waren er 70.000 verlofbewegingen.
‘Patiënten gingen van half maart tot ver in juni bijna niet op verlof,’ aldus Hyacinthe van Bussel, voorzitter van TBS Nederland. De dagelijkse routine van therapieën en activiteiten ging onder flink beperkende voorwaarden door, maar soms ook tijdelijk niet. Meerdere klinieken kregen te maken met besmettingen onder patiënten en medewerkers, waardoor afdelingen in quarantaine geplaatst moesten worden. ‘Het is op dit moment heel moeilijk om aan te geven of deze periode van weinig tot geen verlof invloed heeft op de behandelduur van tbs-patiënten,’ aldus van Bussel.

Stijging instroom zet door
In 2020 is het aantal ingestroomde tbs-patiënten iets hoger ten opzichte van 2019 (145 in 2019, 138 in 2018). De verwachting is dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten. In 2020 stroomden meer patiënten in dan uit.

Geplaatst op 14-6-2021

Betonnen muur wordt Panorama Mesdag

Studenten van de Academie Minerva hebben een groot deel van een grijze, betonnen muur van FPC Dr. S. van Mesdag beschilderd. Patiënten en medewerkers kijken nu uit op een inspirerend landschap, waarvoor ze zelf hebben gekozen uit drie ontwerpen. Diverse media hebben aandacht besteed aan dit inspirerende project, waaronder RTV Noord.

Geplaatst op 25-5-2021

Meer nieuws

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Volg ons op Twitter!